Založ si blog

Veriť, alebo neveriť? Kde je pravda?

V dnešnej dobe, kedy nie je problém si založiť vlastný blog a písať o hocičom, čo vám napadne bez rozmyslu, je ťažké niečomu veriť.

Konšpiračné teórie sú novým fenoménom, ktorý je v dnešnej dobre veľmi využívaný a populárny. Ľudia ho môžu registrovať prostredníctvom televízie, novín, časopisov, ale hlavne internetu. Konšpirácie sú vlastne teórie, ktoré nám ponúkajú skreslené, alebo vymyslené informácie o rôznych skutočnostiach a udalostiach vo svete, čím dopomáhajú informačnej panike a zmätku.

V súčasnosti sa na nás valí obrovské množstvo informácií. Pri takomto kvante správ strácajú ľudia objektívne a kritické myslenie. Následne sú naklonení nadobudnúť presvedčenie o pravdivosti hocičoho. Tieto teórie sa najčastejšie šíria prostredníctvom internetu napriek tomu, že nedávajú zmysel. Ľudia si tieto správy rozposielajú medzi sebou za pomoci e-mailu, alebo zdieľania týchto informácií na Facebooku a pod. To, že internet poskytuje tieto možnosti zadarmo a bez poplatku, zapríčinil ich veľmi prudký rozvoj. Otázky, ktoré nás trápia a na ktoré nám televízne správy či noviny nedajú odpoveď, si nájdeme aj sami. Ak niečo neviete, opýtate sa Googlu a ten vám dá okamžitú odpoveď, pričom táto informácia nemusí byť vždy správna. To už ale ľudia ďalej neriešia. V dnešnej dobe nie je problém založiť si svoj vlastný web a vyjadrovať vlastný názor na rôzne svetové problémy, a teda aj na konšpiračné teórie. Ostatní čítajú tieto nedôveryhodné blogy a články. Z takýchto ľudí sa okamžite stávajú odborníci na danú tému.

Medzi najznámejšiu konšpiračnú teóriu môžeme zaradiť napríklad pristátie Američanov na Mesiaci. Túto poznajú hádam všetci, alebo o nej aspoň počuli. Konšpirátori tvrdia, že pristátie na Mesiaci bolo zinscenované. Viacerí prívrženci tejto konšpirácie poukazujú na americkú vlajku, ktorá na fotografiách akoby vanie vo vetre. Pritom na Mesiac nie je atmosféra, teda ani žiadny vietor. Napriek tomu, že táto konšpiračná teória bola veľa krát vyvrátená, niektorí ľudia stále poukazujú na upravené fotky. Zjavne nemá zmysel zastávať si či vyvracať rôzne konšpiračné teórie, pretože tí, čo im veria, budú stále ich zástancami a protivníci ich budú naďalej zosmiešňovať. Veľký problém majú teoretici s dôkazmi a faktami. Ignorujú fakty, pretože ich považujú za nereálne, nedôveryhodné, falošné a vyberajú si len tie, ktoré sa im hodia do ich teórie. Odvolávajú sa na to, že fakty sú názory a každý ma právo na svoj vlastný názor, aj keď sa líši od druhých. Niektoré konšpiračné teórie môžu vznikať úmyselne, aby sa tak v návale množstva konšpirácií stratila skutočná príčina konkrétnej teórie.

Na konšpiračné teórie aj napriek tomu všetkému, čo sa o nich hovorí, verí veľa ľudí. Kto môže myslieť vážne to, že verí na mimozemšťanov, iluminátov, atď? Niektoré teórie pôsobia už na prvý pohľad smiešne a nepravdivo. Ale ako rozoznať to, čo je pravda a čo len výmysel? Vždy treba vziať do úvahy problém zo všetkých strán, ktoré boli vyjadrené ku konkrétnej konšpiračnej teórií. Tieto informácie musia byť objektívne a podrobne overené. Táto metóda nám nezabezpečí, že sa dopátrame k naozajstnej pravde, ale pomocou tohto spôsobu sa k nej môžeme aspoň priblížiť.

Ľudia sú manipulovaní rôznymi spôsobmi. Preto rozoznať, čo je pravda a čo je len hlúpy výmysel nejakého teoretika, je veľmi ťažké. Ale netreba všetko hádzať do jedného vreca, pretože v ktoromkoľvek mylnom názore môže byť zrnko pravdy.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2174x
Priemerná čítanosť článkov: 2174x

Autor blogu

Kategórie

Archív